Kétkártyás telefonok

Két kártyás telefonok - előnyök és hátrányok a gyakorlatban.


Bizonyára hallottál már a Dual SIM-es, vagy magyarul egyszerűen csak két kártyás mobiltelefonokról. Talán láttál is ilyet az üzletekben, vagy fogtál már ilyet a kezedben – többen pedig már csak ilyen mobilokat használnak.


No de mit is jelent az, hogy egy mobiltelefon két SIM kártyát tud kezelni, és hogyan működik ez?


Minden mobiltelefonnak szüksége van egy SIM kártyára, hogy a mobilhálózatra tudjon csatlakozni. A SIM kártya nem ugyanaz, mint a memóriakártya. Amikor egy telefon két SIM kártyát tud fogadni, az azt jelenti, hogy vagy két különböző mobiltelefon hálózatra tud csatlakozni, vagy ugyanazon a hálózaton két különböző telefonszámot tud kezelni.


Természetesen nem egyszerre.


Legtöbbünk számára a két SIM kártya használata ugyanabban a telefonban rettentően hasznos lehet. Az egyik telefonszám a munkahelyi vagy irodai, „céges” szám, a másik az otthoni, privát hívások indítására vagy fogadására szánt saját. A Single SIM-es, avagy hagyományos, egy SIM kártyás telefonok esetében kettő ilyen készüléket kell magunkkal cipelni, feltölteni stb. A két kártyás telefon esetében mindezt egyetlen készülék praktikusan megoldja.


A legtöbb, hazai forgalomban kapható két kártyás mobiltelefon technikai jellemzője, hogy Dual SIM, Dual Standby módon működik, ami annyit tesz, hogy a második kártya készenléti módban van, és csak akkor kerül előtérbe, ha átváltunk rá, vagy hívás, üzenet érkezik arra a számra, a hozzá tartozó SIM kártyára. Egyszerre csak egy adatforgalom működik, így például nem tudunk az egyik számról telefonhívást indítani, miközben a másik számon mobilnettel töltünk le vagy fel az internetre. Bár léteznek ilyen készülékek is, de ezek szükségszerűen nagyon erős hardverrel rendelkeznek, ezért kimagaslóan drágák is, így csak egy vékony réteg számára használhatóak – a telefonkészülék gyártók pedig a nagy tömegek számára szeretnek mobilt gyártani.


Hogy melyik az aktív és melyik a passzív, de folyamatosan készenlétben „figyelő” kártya azt mi tudjuk szabályozni.


Vannak olyan két kártyás telefonok, ahol a második SIM kártyát külön dedikált foglalatba kell tenni, ám a gyakoribb mégis az, hogy a memóriakártya helyére kerül. Ha van külön dedikált foglalat a memóriakártyának és a SIM kártyáknak, akkor a telefon beépített, gyári tárhelye tovább bővíthető. Ha a második SIM kártya a memóriakártya helyére kerül, akkor be kell érni az olyan nagyon azért nem is kevés gyári tárhellyel.


Összességében elmondható, hogy a két kártyás telefon praktikus és hasznos, helyet, időt és energiát spórol a számunkra, abban az esetben, ha tényleg szükségünk van a két külön telefonszámra. A második kártya helyére akár memóriakártyát is tehetünk, így már annak is praktikussá válhat, aki amúgy beéri egyetlen szám használatával.

Bővebben..
Sorrend:
Termék: